Escrit i editat per Pep Cassany

Relats i Opinió d'En Pep Cassany Escriptor Català. Girona. Autor de llibres: El carrer dels petons (2018) i Big Bang Amor (2017) Aquest Blog conté relats curts, relats eròtics i, contes infantils. També un munt d'articles d'opinió sobre fets quotidians, l'actualitat de Girona i Catalunya, o del debat nacional i internacional. Tot plegat, tractat des del punt de vista personal, crític,irònic, eufòric o irreverent de l'autor.

Novetats

Facebook: Les falses amistats a la xarxa



La perversió de la paraula amistat a les xarxes socials, d'en Josep Cassany



Sempre s'ha dit que per comptar les amistats només ens calen els dits d'una mà i a vegades, encara en sobren. D'ençà que Facebook ha comercialitzat el terme amistat, tots plegats, ens hem afegit a la moda i hem pervertit el significat de la paraula.

Què és un amic? Un amic és aquell amb qui no cal comptar-hi doncs sempre hi és.

A l'era del desenvolupament de les xarxes socials, podem creure'ns que tots els que tenim afegits són res més que coneixences? Malament rai si per saber que fa un amic ens hem de connectar a la xarxa.

Darrerament us he parlat de la nova colla que estem construint mitjançant un grup a Facebook. Per edat, condició i circumstàncies semblants, com ara ser pares o mares sense parella, homes i dones separats o solters, abans anomenats, solters d'or, hem decidit tots plegats fer un pas al davant i passar de la virtualitat a la realitat. Compartim converses, copes, sopars, penes i moltes rialles.

Pocs de nosaltres deixem de donar cada dia un cop d'ull a l'activitat que generem. Molts, ho fem cada matí, migdia i vespre i alguns, hora a hora i minut a minut. La xarxa ha engolit a molts tornant-los addictes i provocant-los una síndrome d'abstinència quan per decisió pròpia o de tots, prescindim del telèfon per centrar-nos en l'activitat que estem duent a terme. És irònic que vulguem demostrar a la xarxa com de bé ens ho estem passant, fent fotos o vídeos compartits a l'instant, mentre nosaltres mateixos ens perdem la festa que hauríem d'estar gaudint. No ens enganyem, en som conscients.

D'aquesta experiència podrem dir que hem fet moltes coneixences. Si estem de sort, amb els anys, podrem dir que vàrem guanyar un o dos nous amics. No puc endevinar el que ens tenen preparat en un futur però, si en depèn de la condició humana, darrere el núvol de falses amistats restarà la soledat de l'individu quan es desconnecta de l'aplicació.

Mentre sigui jo qui mani a la meva vida, qui em conegui i ho desitgi, podrà comptar amb mi. Una paraula, un gest o una atenció envers qui ho necessita, ho pateix o ho desitja, és la meva manera de fer i em permet sentir-me bé amb mi mateix. No sóc un Sant, us ho puc ben assegurar. El primer dels pecadors i per tant, tot i que no us puc prometre fidelitat en l'amistat, la coneixença que hem encetat en aquesta nova societat virtual, ha de permetre continuar avançant cap al veritable significat de la paraula amistat.

Companys, companyes, encetem una campanya en contra del gegant que, potser sense ser-ne conscient, està canviant el significat de l'amistat. Signem peticions i omplim la seva xarxa per tal que deixi d'apropiar-se de la paraula "amic" i permeti a les noves generacions, descobrir als seus amics.

http://www.elperiodico.com/es/entre-todos/participacion/facebook-xarxa-les-falses-amistats-68619

Cap comentari

Desa el teu comentari